ADOLESCENTII, CEI MAI NEINTELESI OAMENI DE PE PAMANT.

Perceputi copii, considerati adulti

ADOLESCENTII

Perioada adolescentei este resimtita in cadrul familiei prin nevoia de libertate, prin stabilirea de noi limite in favoarea compromiterii celor vechi, prin opozitionismul tanarului fata de nevoile parintilor, prin problemele de comunicare/relationare sau de comportament (indiferent daca balanta e inclinata in excess spre polul pozitiv – adictii, absenteism scolar sau negativ – dezinteres scolar, izolare sociala, etc)

Situatiile specificate anterior determina parintilor sentimente de ingrijoare, neliniste, anxietate cu privire  la situatia scolara a acestuia, dar si incertitudine cu privire la propriile abilitatile parentale disponibile in relatia cu adolescentul.

Provocarea pentru specialist este gasirea unui echilibru intre dorintele parintelui si nevoile autentice ale adolescentului, aflat in perioada descoperirii propriilui potential. In astfel de situatii se lucreaza individual cu adolescentul o perioada pentru a crea relatia de incredere si de confidentialitate, ulterior sunt luate in calcul si sesiunile cu parinti.

Intalnirile adolescent – parinte au rolul de a facilita procesul de negociere si a debloca comunicarea defectuoasa deja existenta intre cei doi.

Paleta problemelor identificate la adolescent este una larga, motiv pentru care se pune accent pe:

  • deblocarea complexelor de inferioritate/inadecvare in relatia cu colectivul,
  • depasirea fazei de revolta si stabilirea unor limite noi in coportament,
  • identificarea unor strategii de a face fata provocarilor familiale, scolare ,
  • eliminarea sentimentelor de stress/anxietate sau depresie pe care diverse situatii din exterior le pot declansa.